Behandlingar

Det är viktigt att ditt husdjur får regelbunden skötsel av sin päls.


En del hundar klipps för att få sin frisyr och Ni kan välja enligt rasstandard eller efter önskemål. När vi klipper Din hund använder vi maskinsax, vanlig sax, urtunningssax  – beroende på vilken frisyr och resultat som önskas.


En mycket tovig hund är svår att få annat än kortklippt,  hunden mår bäst av att få bort alla tovor. En tovig päls släpper inte in tillräckligt med luft, värmer ej, kan orsaka hudproblem och göra ont.

Kloklippning

En del hundar kan känna obehag när klorna ska klippas. Hos oss får din hund en lugn och trygg klovård.

Valpar behöver få sina klor klippta varje vecka. Det är viktigt att man börjar tidigt att vänja valpen vid kloklippning. Genom kontinuerlig vård ökar man förutsättningarna för att få en hund som trivs och är lätt att hantera vid kloklippning. Ju tidigare man börjar ju enklare blir det.

Vuxna hundars behov påverkas av kvalitén på klorna och hur aktiv hunden är men de ska klippas fortlöpande. Hur ofta du bör klippa klorna på din hund beror på årstid och vilket underlag den rör sig på. En stadshund som går mycket på asfalt sliter sina klor mer än en hund på landet som rör sig på mjukare underlag. Vintertid, om det är snö, slits klorna mindre.

Det tar cirka 6 veckor för en ny klo att växa ut. Sköter man hundens klor och klipper dem kontinuerligt minskar risken för obehag av olika slag och att pulpan hålls nere.

Kloklippningar kan vi som oftast ta på drop in tid.

Klippning

Raser som inte fäller klipps, som t ex pudel, lagotto, bichon. Vissa väljer att klippa sitt djur även om rasstandarden säger annat.

Vissa hundar både trimmas och klipps. Ex. spaniel trimmas på ryggen och resten klipps. Andra raser måste klippas ett antal gånger per år för att ha den frisyr som föreskrivs.

Somliga hundägare vill ha sina hundar i ett mer lättskött skick, hundar som annars skulle vara långhåriga. Det finns olika längder att välja bland (beroende på önskan och pälsens kondition).

Tovig hund


Klippning av sträv päls

En jakthund eller hund med sträv päls som ska ställas ut bör inte klippas. Om man klipper en strävhårig hund förändras pälsens struktur, den blir lockig och tunn, ofta ändras pigmenten och ljusnar. Det är mycket svårt att trimma en päls som blivit klippt. Ibland är pälskvalitén dålig eller hunden håröm, i de fallen får man lägga utställningsplaner på hyllan och klippa hunden. Vissa hundar har dåliga pälsanlag eller är hårömma, dessa bör klippas.

Om man väljer/måste klippa en sträv päls vill vi informera er om att:

Trimning många gånger är omöjligt efter klippning

Pälsen tappar sin spänst

Pälsen kan tappa pigment (pälsen kan ljusna)

Pälsen ändrar sin struktur (blir lockig)

Vid en klippning går alltid våra hundfrisörer igenom kroppen, känner efter möjliga småtovor samt tittar på öron och mun.

Detta ingår vid en Klippning:

Genomkamning (utredning av enklare småtovor)

Bad

Fön

Klippning

Öronrens

Kloklippning

Trimning

Trimning

Trimning kallas det då man plockar bort hår med roten. Strävhåriga hundar exempelvis tax och schnauzer ska trimmas. Detta sker när hunden är i fällning.

Denna pälstyp får denna behandling för att bibehålla färg, form och struktur. De flesta som trimmas är i ursprung jakthundar, där det krävs en stark päls som håller hunden fri från tovor, isolerar och stöter ifrån smuts och fukt. När hårstrået tas bort kan ett nytt fräscht växa upp. Det är viktigt att behandlingen genomförs på rätt sätt, att man får med strået med roten, så att pälsen behåller sin strävhet.

Fördelar med Trim

Det är extra viktigt för jakthundar att de bibehåller de egenskaper ett strävt hår har. Pälsen ska stöta bort fukt och smuts när de är ute på jakt. En välskött sträv päls fäller inte mycket.

En jakthund eller hund med sträv päls som ska ställas ut bör inte klippas. Om man klipper en strävhårig hund förändras pälsens struktur, den blir lockig och tunn – alternativt tätare – ofta ”fetare” och mindre smutsavvisande, dessutom händer det ofta att pigmenten ändras och ljusnar. Det är mycket svårt att trimma en päls som blivit klippt. Ibland är pälskvalitén dålig eller hunden håröm, i de fallen får man lägga utställningsplaner på hyllan och klippa hunden. Vissa hundar har dåliga pälsanlag eller är hårömma, dessa bör klippas.

Trim och tunnhåriga hundar

Om man trimmar för sällan är det inte ovanligt att hunden blir tunnhårig efter plockningen. Pälsen måste vara ”mogen” för plockning, den ska med enkelhet kunna dras ur hårsäcken. Trimning ska inte ske om pälsen sitter för hårt, det finns risk för hårsäcksinflammation men framför allt får hunden obehag av behandlingen.

Bad av sträv päls

En hund som trimmas får inte schamponeras 3-4 veckor innan trim. Schampot gör att pälsen ”sätter sig”. Hårsäcken sluter sig kring strået och det blir halt och svårt att få grepp om. Man kan bada en nyligen trimmad hund, förutsatt att man bara plockat den mogna pälsen. Det är viktigt att använda ett milt hundschampo.

Vård av sträv päls

Mellan hundtrimningarna måste man kamma hunden och exempelvis dvärgschnauzer behöver få bort så mycket ull som möjligt. Trimmar man med 6-12 veckors intervall kan man få fram en ”dubbel päls”, då varje gång hunden trimmas finns en kortare sträv päls under.

Spa

En hund kan badas en gång i månaden med rätt produkter och vissa raser till och med en gång i veckan för att hålla pälsen i toppskick.

Innan man badar en hund måste den vara genomborstad. En tovig hund som genomgår ett bad blir inte ren och schampot fastnar i tovorna. Fukten gör att tovorna drar ihop sig och blir mycket svåra att reda ut efter badet.

Hundar och katter behöver ha rätt schampo för att bli rena och inte störa hudens balans. Ett människoschampo har inte rätt pH och är inte att rekommendera. Vissa djurägare förespråkar diskmedel eller såpa, det första är rent skadligt då det rengör och torkar ur päls och hud. Kom gärna till oss så visar vi på vårt sortiment av schampo som är anpassat för hund/katt.

De flesta schampo används effektivast genom att blandas ut i vatten och svampas på genomblöt päls.

Till hundar med hudproblem finns idag parfymfria eller medicinska schampo. Även detta kan ni finna i vårt sortiment i butikerna.

Hundar eller katter med lång, lockig, torr eller lättovad päls bör behandlas med balsam. Balsam packar in hårstrået och behåller fukten i det. Stråets fjäll läggs tillrätta och pälsen trasslar sig inte lika lätt.

Olika balsam till olika pälsar olika årstider:

Lockig päls behöver oljebalsam mellan varven för att inte tova, oljebalsam passar utmärkt även när man ska ställa ut en hund med lockig päls.

På sommaren skyddar balsam pälsen mot slitage och stark sol. På vintern gör balsam att snön inte fastnar så lätt och att grusigt slask inte skadar pälsen.


Detta ingår i en SPA behandling:

Genomkamning (vid en väldigt tovig hund tillkommer tovutredning)

Bad

Fön

Öronrens

Kloklippning 


Pris 



PRISLISTA

KLIPP

BAD

Pris per storlek av hund 


S 650 kr / M 700 kr / L 750 kr / XL 850 kr

(Shamponering / örönen / klor) 


Pris per storlek av hund 

S 500 kr / M 550 kr / L 600 kr / XL 750 kr

BAD & KLIPP

ÖVRIGA TJÄNSTER

Kloklip  

Tass utredning 

Öronrengöring

Utredning av pälsen 

Katt klipping 

100 kr  

150 kr 

150 kr

600 kr / tim

500 kr 

Pris per storlek av hund 


S 700 kr / M 750 kr / L 850 kr / XL 950 kr